Cu 51 de ani în urmă, patriarhul Justinian Marina îl întroniza pe episcopul bănățean Nicolae Corneanu ca arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului. Avea numai 38 de ani, dar o solidă cultură, vocație profesorală și pastorală deosebită. Numai Tatăl Ceresc cunoștea, pe atunci, că se înfăptuia o învestitură fără egal în istoria Bisericii Ortodoxe Române.
Înalt ierarh foarte prețuit înlăuntrul și în afara fruntariilor României, Î.P.S.S. Nicolae al Banatului a ctitorit peste 30 de biserici și lăcașuri monahicești, Muzeul Catedralei Mitropolitane și specializarea Teologie Ortodoxă la Universitatea de Vest din Timișoara, a fost și rămâne un însemnat punct de referință pentru slujitorii bisericii, pentru credincioși, pentru învățați. Este autor, traducător și îngrijitor a peste 30 de cărți și , din 1992, membru de onoare al Academiei Române. Ar lua prea mult spațiu, fie și doar enumerarea evenimentelor de seamă ale unei vieți pline de zbucium.
Cum bine se știe, în Timișoara, ecumenismul nu a fost — în deceniile păstoririi sale înțelepte — o vorbă deșartă. Dialogul între confesiunile diverse s-a concretizat cu adevărat, ceea ce i-a atras un și mai amplu renume de înțelept, iar din partea unora ponoase. Cu stăruință, blândețe și fermitate, a convins Sfântul Sinod să facă invitația ce a marcat un mare pas înainte în istoria Creștinismului: prima vizită a unui întâistătător al catolicismului într-o țară prevalent ortodoxă. Astfel, în luna mai a anului 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a fost prezent în București, deschizându-se o pagină de seamă în raporturile ce leagă cele două biserici apostolice.
Nu ne-am propus a înșira toate meritele blândului nostru Mitropolit, ci dorim să-i urăm, azi 4 martie 2013, sănătate, aceeași limpede cugetare și binevoire dintotdeauna!
Viorica BĂLTEANU
Cu 51 de ani în urmă, patriarhul Justinian Marina îl în