De acum, şi tăticii sunt obligaţi să stea acasă cu bebeluşii lor, cel puţin o lună, în concediu de paternitate. Astfel, familiile care refuză acest concediu pierd indemnizaţia aferentă ultimei luni din an. Decizia a fost anunţată de autorităţile statului şi se aplică în urma unei directive europene.
Directiva europeană prevede că atât mama, cât şi tatăl trebuie să aibă grijă, cel puţin o lună, de bebeluşul lor. Dintr-un total de 12 luni de concediu, un părinte va sta acasă 11 luni şi celălalt cel puţin o lună.
"Mama poate cere indemnizaţie de creştere a copilului pentru un an de zile. Ea va primi 11 luni, iar dacă tatăl nu solicită acea lună de concediu, ultima lună se suspendă de la plată", a declarat Ana Barbu, director AJPIS.
Directiva prevede că responsabilitatea îngrijirii copilului revine ambilor părinți, iar măsura este menită să-i încurajeze și pe tătici să-și asume responsabilități familiale. Unii taţi sunt, însă, de altă părere.
"Mi se pare aberant, pentru că membrii familiei, adică şi mama şi tata, ştiu cel mai bine ce să decidă pentru familia lor. Statul poate să ştie dacă stă şi analizează fiecare listă de cheltuieli în parte, dar asta cred că durează mai mult", a declarat Răzvan, un tătic din Cluj.
În cazul în care tatăl nu vrea să-şi ia concediu de îngrijire a copilului, acesta trebuie să depună o cerere cu 60 de zile înainte de data la care copilul împlineşte un an.
Reprezentanţii alianţei TATA apreciază intenţia Uniunii Europene, însă modul în care se aplică prevederea în România nu va ajuta cu nimic copilul, spun ei.
"Un asemenea demers pus în practică în România are drept rezultat diminuarea concediului parental cu o lună. Noi estimăm că părinţii vor renunţa, de fapt, la luna respectivă de concediu fiind astfel prejudiciat interesul copilului care va fi ţinut departe de parinţii săi timp de o lună", spune Bogdan D