Timişoreanca Felicia Costin acuză poliţia şi autorităţile silvice din Timişoara de indiferenţă faţă de furturile şi defrişările masive realizate de firmele private, în jurul comunei Criciova, satul Jdioara, din judeţul Timiş. „Se muşamalizează defrişările. Eu am protestat şi în faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara. Am avut fotografii pentru a arăta felul în care a fost devastată pădurea retrocedată particularilor”, s-a plâns Felicia Costin, la ZIUA de Vest.
Zeci de hectare de arbori furaţi
Femeia a făcut plângeri la Direcţia Silvică Timişoara, la poliţie şi la Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP), dar fără prea multe rezultate. „Îmi exprim rugămintea să faceţi o evaluare a gradului de degradare a ecosistemului de pe suprafaţa forestieră aflată în proprietatea mamei şi mătuşii, în urma defrişărilor ilegale de către firmele private şi a drumurilor făcute fără aprobare în scopul transportului şi furtului materialului lemnos”, spune Felicia Costin în plângerea trimisă MMP.
Mai mult, pentru a se construi aceste căi de acces, hoţii au detonat stâncile. A fost întocmit şi un dosar penal, în acest sens. Începând din toamna anului 2010 şi primăvara 2011, s-au furat 60 de hectare de pădure, iar drumul a fost lărgit ilegal la borna 42 şi borna 45, apoi a fost direcţionat în pantă, distrugându-se terenul şi producând cratere, în urma ploilor.
„Astfel au făcut drumul pe care s-a transportat materialul lemnos furat de pe proprietatea noastră jos în Valea Mare, pentru a fi încărcat în maşini. Vă rog dacă puteţi să clarificaţi situaţia suprafeţelor defrişate în Valea Mare de la borna 44-45 în jos, unde au fost tăiate zeci de hectare ce au aparţinut mătuşii”, mai spune Felicia Costin.
Ce spune ITRSV Timiş?
În urma plângerilor, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Timiş a format o echipă din 12 inspectori speciali