Ziua Z pentru fostul preşedinte al PSD Gorj şi al Consiliului Judeţean pare să fie azi, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar urma să dea un verdict final în cel mai greu dintre dosarele pe care fostul politician le-a avut în ultimii ani. Acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, Nicolae Mischie continuă să se declare nevinovat, procurorii anticorupţie trimiţându-l în judecată în anul 2005 pentru că ar fi beneficiat de modernizări la casele sale din Târgu Jiu şi Godineşti, precum şi la apartamentul din Bucureşti fără să fi plătit pentru lucrările respective.
Omul de afaceri Clement Mocanu s-a autodenunţat la vremea respectivă la DNA, spunând că, în schimbul lucrărilor făcute la casele lui Mischie, acesta i-ar fi promis mai puţine controale fiscale la firmele sale, dar şi comenzi mai multe de la unităţile din fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia. Nicolae Mischie a negat în permanenţă acuzaţiile respective, deşi Tribunalul Gorj şi Curtea de Apel Timişoara l-au condamnat la închisoare cu executare pentru 4 ani de zile, dar şi la plata unor despăgubiri către Mocanu, în valoare de peste 3 miliarde de lei vechi. Avocatul fostului şef al Consiliului Judeţean Gorj, Marian Nazat, consideră că există suficiente temeiuri pentru ca sentinţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să fie cu totul alta decât cea dată de celelalte instanţe inferioare.
„O eroare gravă”
Plecând de la susţinerea procurorilor că promisiunile lui Mischie către Mocanu ar fi fost făcute în 1999, iar imobilele au fost renovate nu imediat, ci după câţiva ani, Nazat apreciază că instanţele inferioare se află într-o „eroare gravă de fapt, săvârşită de ambele instanţe”. „În condiţiile în care am arătat în cazul de casare precedent că cele două infracţiuni s-au consumat în vara anului 1999, solicităm instanţei de recurs că constate că în cazul traficului de influenţă