Datoria pe care o are statul pentru medicamentele compensate este de 1,3 miliarde euro. În plus, ţara noastră deţine un record nedorit în UE: termenul de plată pentru medicamentele compensate este de şase ori mai mare decât în celelalte ţări.
În prezent, casele de asigurări de sănătate din ţară au termen de 180 zile să achite către furnizori facturile pentru medicamentele compensate. Acest lucru se va schimba însă din 16 martie când termenul va fi redus la 60 de zile. Nu de puţine ori, CAS-urile din ţară nu respectau termenul şi dura chiar 300 de zile până să fie achitate facturile, astfel că s-a ajuns în prezent ca statul să fie dator cu 1,3 miliarde euro furnizorilor de medicamente. Din cauza acestor datorii există riscul creării unor blocaje în aprovizionarea cu medicamente. „Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că datoria strânsă până pe 16 martie reprezintă una dintre cele mai dificile situații pentru industria farmaceutică din România. Deși termenul oficial era de 180 zile, în fapt plățile se fac la peste 300 zile. Suma la care s-a ajuns în prezent nu este deloc de neglijat - 1,3 miliarde de euro”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Conducerea ARPIM subliniază că termenele de plată la facturile pentru medicamentele în regim compensat din România sunt unice în Europa, însă în sens negativ, deoarece există un decalaj de şase ori mai mare faţă de restul ţărilor. Până în prezent, toate țările UE aveau obligația să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile, însă România avea obligația să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 zile, ceea ce înseamnă un decalaj de plată de şase ori mai mare față de restul Europei.
Termenul de 180 de zile se va reduce, din 16 martie, la 60 de zile prin introducerea Directivei plaților