Salariaţii sălăjeni nu se înghesuie să-şi reclame angajatorii la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). De la începutul acestui an, şi până în prezent, au fost înregistrate sesizări scrise din partea salariaţilor împotriva angajatorilor doar cu 5 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Teama că vor fi daţi afară de la locul de muncă este probabil principalul motiv pentru care aceştia îndură în continuare condiţiile impuse de patron, chiar dacă acestea nu sunt corecte şi, mai mult de atât, orice fel de reclamaţie beneficiază de confidenţialitate.
Un număr de 22 de sesizări scrise din partea salariaţilor a fost înregistrat la ITM Sălaj, în primele două luni ale acestui an, cu privire la unele probleme pe care le întâmpină la societăţile la care lucrează.
Potrivit purtătorului de cuvânt al inspectoratului, Mariana Pop, majoritatea reclamaţiilor fac referire la munca fără forme legale de angajare şi neplata drepturilor salariale. Alte nemulţumiri sunt neplata orelor suplimentare sau a sporului pentru orele de noapte, precum şi nerespectarea de către angajator a obligaţiei de a compensa în bani concediul de odihnă neefectuat la încetarea activităţii salariatului. Toate neregulile sesizate se verifică printr-un control efectuat de către inspectorii de muncă la societatile reclamate şi, după caz, se aplică sancţiuni contravenţionale şi se dispun măsuri de remediere a deficienţelor. Ulterior, se formulează răspuns petentului cu rezultatele controlului, ne-a comunicat Mariana Pop. Potrivit sursei citate, până la această dată s-a răspuns unui număr de 12 sesizări, celelalte 10 fiind în termenul legal de răspuns.
Însă cel mai important aspect pe care ar trebui să-l cunoască angajaţii este că reclamaţiile lor beneficiază de confidenţialitate. Numele persoanei care depune sesizarea nu va fi făcut cunoscut angajatorului. Cu atât mai