Numărul persoanelor care decid să se vaccineze împotriva gripei scade anual. Din ce în ce mai puţini sunt cei care preferă să plătească preţul a două pachete de ţigări pentru a-şi achiziţiona o doză de vaccin antigripal, care este administrată preventiv de medicul de familie.
Motivele pentru care trendul vaccinării înregistrează un declin sunt mai multe. Neîncrederea şi experienţa anilor precedenţi ocupă, însă, locurile fruntaşe în top.
"De ani buni există lipsuri în sistemul de vaccinare. De exemplu, anul trecut, vaccinul de la Ministerul Sănătăţii a venit relativ târziu şi nu toate persoanele aflate la risc au reuşit să se vaccineze antigripal", a explicat pentru adevărul.ro dr. Rodica Tănăsescu, peşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită au fost imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical, precum şi gravidele.
Populaţia trăieşte cu impresia "greşită" că vaccinarea nu e benefică
Potrivit ultimului raport dat publicităţii de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până la data de 24.02.2013 au fost vaccinate antigripal 838.787 persoane din grupe la risc, cu vaccin distribuit de minister.
Instituţia a cumpărat în noiembrie 2012 un milion de doze de vaccin antigripal, pentru care a alocat un buget de 11 milioane de lei. Prin comparaţie, în 2011 au fost achiziţionate 3 milioane de doze pentru campania gratuită de vaccinare, dar jumătate dintre acestea nu au fost folosite.
Conform dr. Rodica Tănăsescu, imunizarea împotriva gripei nu este o prioritate pentru populaţie, care trăieşte cu impresia "greşită" că vaccinarea nu are niciun beneficiu