Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care susţine că Oltchim este privatizabil, deşi FMI este "foarte sceptic".
"Nu vă pot spune cine sunt pentru că nu ar fi corect şi pentru că nu vreau să tranform privatizarea Oltchim într-un spectacol, aşa cum s-a întâmplat anul trecut", a afirmat Vosgania într-o emisiune televizată, conform Mediafax.
Guvernele din ultimii ani s-au arătat dispuse să privatizeze Oltchim, dar niciodată acest proces nu a fost concretizat. Cea mi recentă încercare de privatizare a combinatului chimic a avut loc în 2012, însă a eşuat pentru că proprietarul OTV, Dan Diaconescu, nu a plătit statului suma pe care s-a angajat să o plătească pentru acţiunile Oltchim, respectiv 45 milioane euro.
Una dintre companiile care anul trecut a manifestat un oarecare interes pentru a prelua Oltchim, fără să depună însă o ofertă, este TISE din Rusia. De la începutul acestui an Oltchim este în insolvenţă.
Vosganian a adăugat că a avut consultări atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, pe teme privind Oltchim şi combinatele din România ale grupului rus Mechel, care de curând au fost vândute pentru 52 de euro.
"Am avut o discuţie lungă cu ambasadorul Rusiei, pe diverse teme, şi am inventariat şi chestiunea Oltchim, şi chestiunea Mechel, şi chestiunea Alro Slatina. Am vorbit şi despre posibilia colaborare în continuare cu Gazprom pe diverse formule ale Gazpromului. Nu este vorba de interesul Rusiei pentru Oltchim, ci de interesul anumitor firme din Rusia. Din consultările pe care le-am avut, atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, în spectrul nostru de