Chiar dacă tusea poate fi neplăcută, ea contribuie la starea noastră de sănătate, căci, tuşind, ne curăţăm căile respiratorii. De regulă, cauza principală a tusei este o răceală. Mai întâi ne doare gâtul, apoi se instalează o tuse uscată. În primul rând vom apela la remedii care uşurează tusea şi dizolvă mucozităţile. De asemenea, este util să facem băi fierbinţi, să folosim antitusive naturale şi să bem cât mai multe lichide de preferinţă ceai de plante.
Iată câteva remedii să scăpaţi de tusea iritantă:
- Din ridiche neagră se prepară un suc de tuse extrem de eficient. Se scobeşte o ridiche pe interior şi se umple cu 2-3 linguriţe de miere. Partea de jos a ridichii se perforează se aşează ridichea pe un borcan şi se ţine în apropierea unei surse de căldură (calorifer). Din sucul care se scurge se consumă câte 1 lingură la 1-2 ore.
- Berea caldă alină tusea iritativă. Pentru aceasta, se încălzeşte 1/2 l de bere cu 4 linguri de miere şi se bea încet amestecul, seara, înainte de culcare.
- Siropul din muguri de brad alungă tusea supărătoare. Se iau în acest scop 200 g muguri de brad proaspeţi, se pun 24 de ore la înmuiat în 1/2 l apă, apoi se dau scurt în clocot. Se strecoară şi se fierbe un sirop cu 500 g zahăr. Se iau câte 2-3 linguriţe zilnic.
- Cine îşi pune peste noapte o compresă cu nucşoară, scăpă repede de tuse. Se întinde un strat gros de vaselină de la farmacie pe o bucată de pânză. Se împrăştie pe deasupra 1/2 linguriţă de nucşoară pisată mărunt şi se înglobează în vaselină. Se pune pânză pe piept şi se fixează cu un fular de lână.
- Inhalaţiile au, de asemenea, un efect calmant asupra tusei. Turnaţi 2-3 picături de ulei de eucalipt, de cimbru sau chiparos în apă fierbinte şi inhalaţi.
Tinctura de violete şi iederă
Se recomandă mai ales în crizele de tuse iritativă. Se mărunţesc 20 g flori de violete şi 20 g f