Procese cu durată prestabilită, proceduri de executare silită redefinite total, o nouă denumire pentru firme şi introducerea medierii obligatorii sunt doar câteva dintre schimbările aduse de noul Cod de procedură civilă
Din 15 februarie au intrat în vigoare majoritatea prevederilor din noul Cod de procedură civilă (NCPC). Vorbim, practic, despre cea mai importantă schimbare din ultimii 23 de ani în ceea ce priveşte procesele civile. Mai mult, noile reglementări aduc noţiuni în premieră în legislaţia locală. În primul rând, procesele civile vor avea termene prestabilite. Noua lege obligă judecătorii să estimeze data la care se va pronunţa decizia. Tehnic, această estimare va fi realizată de fiecare judecător în funcţie de experienţa sa proprie.
În al doilea rând, în majoritatea cazurilor, dispare una dintre căile de atac. Astfel, procesele civile vor avea doar două etape. Se va judeca pe fond şi în apel. În plus, majoritatea cazurilor se vor judeca, pe fond, la tribunale, şi nu la judecătorii, cum se întâmpla până acum. Această schimbare derivă din scăderea la mai mult de jumătate a pragului de la care se va judeca un proces la tribunal. Dacă până la intrarea în vigoare a noului Cod, intrau la judecătorii toate cazurile care aveau o valoare estimată de 500.000 de lei, din 15 februarie, rămân doar procesele a căror valoare estimată este sub 200.000 de lei. Recursul dispare.
De asemenea, procesele din domeniul fiscal a căror valoare este mai mică de un milion de lei rămân la tribunale. Până acum, procesele cu valori mai mari de 500.000 de lei ajungeau la Curtea de Apel. Pe de altă parte, toate speţele care implică fonduri europene vor fi judecate direct la Curtea de Apel, inclusiv cele de valori mai mici, care până acum se judecau în primă instanţă la tribunal.
Toate aceste schimbări de competenţe ar putea conduce la un blocaj,