Semnarea unui pact pe agricultură a fost ideea de la care au pornit, vineri, discuţiile în cadrul întâlnirii de la Slatina a agricultorilor cu ministrul-secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, propusă de Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt. S-a ajuns în scurt timp la alte teme importante care îi macină pe fermieri, ca noua formulă de impozitare, liberalizarea pieţei tranzacţiilor imobiliare cu teren agricol, continuarea măsurilor din PNDR, creditarea micilor fermieri, refacerea sistemului de irigaţii, soarta camerelor agricole etc.
„Am făcut pact pe educaţie, pe învăţământ, pe nu mai ştiu ce, dar niciodată pe agricultură. Avem canalizare, drumuri, apă, blocuri cu nu ştiu câte etaje, însă nu ne punem problema că dacă nu susţinem agricultura, pentru că în mediul rural foarte mulţi din asta trăiesc, nu mai poţi plăti nici apa, nici canalul. (...) O singură şansă mai avem: agricultura! Niciodată n-o să fim mai tari ca nemţii la maşini, însă Dumnezeu ne-a dat pământul ăsta bogat!”, a fost intervenţia preşedintelului Consiliului Judeţean, Paul Stănescu, în deschiderea întâlnirii stabilită de Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt între agricultorii din judeţ şi ministrul-secretar de stat în Ministerul Agriculturii - Daniel Botănoiu, reprezentantul Agenţiei pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Bogdan Alecu, preşedintele Federaţiei Agrostar - Ştefan Nicolae etc.
Trei ore, cât a ţinut evenimentul, s-au spus lucruri interesante, iar fermierii au plecat cu noutăţi, unele de bun augur. Cel mai greu a fost pentru oficiali să convingă de ce este importantă impozitarea, ca unul dintre puţinele mijloace de combatere a evaziunii, ca şi noile documente care să separe în piaţă producătorii de intermediari.
„În piaţă, sunt 90% producători de brânză cu clop pe cap, dar care n-au văzut oaia în viaţa lor”
A avea sau