Primul angajat al combinatului din Călăraşi, ajuns astăzi aproape o ruină, a fost numit prin decret prezidenţial în martie 1976 de către Nicolae Ceauşescu, la propunerea consoartei sale.
Fostul dictator al României a venit la Călăraşi în 1979, înainte de ianugurarea oţelăriei. „Pregătirile au fost intense, cum se făceau în acea vreme şi s-a muncit chiar pentru amenajarea unei toalete şi a unei chiuvete. Nu se cădea ca primul fiu al poporului să meagă la acelaşi WC cu muncitorii de la combinat“, îşi aminteşte, zâmbind, Petre Ilie. Fostul economist spune că nu a discutat atunci cu Nicolae Ceauşescu, deoarece din suita conducătorului făcea parte şi Vasile Martin, prim-secretar al Partidului Comunist Român în judeţul Călăraşi.
„ Domnul Martin a prezentat planşele şi stadiul lucrărilor de la combinat, iar Ceauşescu doar dădea din cap şi mai ofere diverse indicaţii. Pe noi ne despărţeau de dictator doar nişte frânghii din mătase, nu aveam voie să trecem linia“, a mai spus Petre Ilie. Bărbatul îşi mai aminteşte că s-au mai pregătit de două ori pentru vizita lui Ceauşescu, dar din motive necunoscute, acesta n-a mai apărut la Călăraşi. „Ştiu că trebuia să meargă şi la Chiciu, la graniţa cu Bulgaria, dar n-am idee de ce nu a mai venit“, a spus pensionarul.
Un post de contabil-şef
Petre Ilie, absolvent în anul 1972 al Facultării de Finanţe- Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice, era cea mai potrivită persoană pentru a ocupa postul de contabil –şef. „Terminasem facultatea cu media 10 şi s-au gândit, probabil, că sunt destul de bine pregătit pentru a face faţă provocărilor. Am ajuns la combinatul din Călăraşi când se băteau ţăruşii pentru începerea construcţiei“, îşi aminteşte cu nostalgie Petre Ilie.
Timp de zece ani, până în 1986, bărbatul a fost unul dintre cei mai importanţi pioni de pe platforma siderurgică de pe malul Borcei, care expo