Europarlamentarul PNL Renate Weber i-a adresat o scrisoare deschisa comisarului european pe Justitie, Viviane Reding, in care cere CE un punct de vedere oficial asupra "abuzurilor" comise de DNA si ANI, dar si a tensiunilor din CSM.
Inca de la inceput, aceasta precizeaza ca "de la infiintarea sa, CSM a fost conceput gresit, aducand impreuna judecatorii si procurorii, doar pentru ca ambele categorii sunt magistrati".
Renate Weber admite ca acest model exista si in alte state membre ale UE, dar crede ca a fost o greseala implementarea sa in Romania unde, "in timpul comunismului, procurorii serveau regimul inaintea legii si aproape niciodata oamenii".
"Ei erau cei mai puternici din sistem, nu doar pentru ca interpretau si implementau legea asa cum doreau, deseori inventand infractiuni sau amenintand avocatii care indrazneau sa-si apere clientii, ci si pentru ca de foarte multe ori dictau deciziile pe care judecatorii trebuiau sa le pronunte si intreprindeau diferite actiuni impotriva judecatorilor care indrazneau sa nu se supuna", sustine Renate Weber, trecand cu vederea faptul ca si colega sa de partid, europarlamentarul Norica Nicolai, a fost procuror in perioada comunista.
Revenind la perioada actuala, Renate Weber apreciaza ca "procurorii au luptat cu tot ce au putut pentru a-si pastra aceste puteri" si cu toate acestea lucrurile in CSM au parut sa mearga un timp "in directia corecta".
Europarlamentarul liberal critica, in context, demersurile Comisiei Europene. Renate Weber sustine ca "Mecanismul de Cooperare si Verificare, infiintat cu buna credinta ca un instrument menit sa ajute si sa asiste Romania in eforturile sale de reforma, s-a indepartat incet de la scopul initial, iar in ultimii ani s-a concentrat mai putin pe reforma justitiei si, din ce in ce mai mult, pe investigatiile procurorilor, in specia