Usturoiul este un condiment tradiţional românesc mereu la îndemână, îl ştim dintotdeauna şi îl folosim pentru gustul bun pe care îl poate da anumitor mâncăruri. Uneori ne ferim de el înainte de întâlnirile la care vrem să lăsăm o impresie bună, din pricina mirosului neplăcut al respiraţiei ce dăinuie câteva ore după ce îl consumăm. Alteori îl evităm din pricina sensibilităţii pe care o putem avea la stomac din pricina lui; arsenicul, care se găseşte în cantităţi infime în miezul său, este cel ce poate da arsurile bine cunoscute. Chiar şi aşa, usturoiul poate fi consumat cu încredere, dacă eliminăm miezul, căci o mare parte din proprietăţile sale curative se menţin.
Mulţi dintre noi au auzit că usturoiul face bine la sănătate. Dar cât de bine?
Ştiaţi că usturoiul are aşa de multe proprietăţi terapeutice şi nutritive încât pe drept cuvânt poate fi numit un aliment miraculos?
1. Usturoiul este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut sub formă de aliment pur
În prezenţa sucului sau, germenii de răceli, gripe şi viroze au şanse minime de supravieţuire. Combate infecţiile, degajează sinusurile, bronhiile şi plămânii. Un miligram de usturoi are aceeaşi putere că douăzeci şi cinci de unităţi de penicilină.
2. Este eficient împotriva streptococilor
Streptococii care cauzează scarlatina, difteria, inflamarea învelişului inimii (febra reumatică) sunt distruşi de usturoi. În usturoi s-au găsit multe substanţe importante. Germaniul nutritiv, cu efect anticancerigen dovedit, face parte dintre ele. De fapt, usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de germaniu şi seleniu organic (vital în prevenirea bolilor de inimă şi a multor forme de cancer). Usturoiul conţine substanţa ajoena care “diluează” sângele, astfel prevenind cheagurile potenţial periculoase. Usturoiul are peste o sută de compuşi ai sulfului cunoscuţi. Aceşti compuşi