Statul român are o datorie de 1,3 miliarde de euro la producătorii de medicamente. Suma ar trebui achitată până pe 16 martie 2013, potrivit unei directive europene. Pe de altă parte, neplata datoriei atrage cu sine o serie de sancţiuni financiare.
Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii spun că au prevăzut în bugetul pe 2013 banii necesari pentru industria farmaceutică, aflată într-una dintre cele mai dificile situaţii din ultimii ani.
„Deşi termenul oficial era de 180 zile, în fapt plăţile se fac la peste 300 zile. Ne bucurăm ca în prezent Guvernul a decis să pună pe lista priorităţilor plata acestor datorii, întrucât a înţeles că stabilitatea economică în acest sector este în interesul pacienţilor, iar respectarea directivei europene este în interesul României”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor farmaceutice spun că plata datoriilor nu este un privilegiu pentru industrie, ci doar o respectare a obligaţiilor României ca stat membru al Uniunii Europene. Prin urmare, va fi stabilit un calendar de eşalonare a datoriior, astfel încât plata să fie făcută gradual şi să nu producă dezechilibre în sistemul de sănătate românesc.
„Această măsură a fost pregatită şi anunţată încă de acum 2 ani şi ştiam cu toţii că se apropie momentul implementării. Rolul Directivei este acela de a transforma statele europene în agenţi economici responsabili pentru obligaţiile pe care le au şi care pot plăti penalităţi în cazul întârzierii plăţilor, principiu care de altfel se aplică demult în mediul privat”, a declarat Sorin Popescu, directorul de comunicare ARPIM.
Termenele de plată la facturile pentru medicamentele în regim compensat din România sunt unice în Europa. Până în prezent, toate ţările membre al