Peste 200 de cardinali din diferite ţări au început, duminică, să ajungă la Roma, pentru a participa, începând de luni, la “congregaţiile” ce pregătesc alegerea celui de-al 266-lea Papă. Data Conclavului nu a fost încă fixată.
Toţi cei 209 cardinali sunt convocaţi de decanul Colegiului Sfânt, cardinalul Angelo Sodano, atât prelaţii electori – cei cu vârste până în 80 de ani, cât şi cei care au depăşit această vârstă, luni, la reuniunea de la Vatican ce se va desfăşura cu uşile închise.
Cei 66 de cardinali veniţi din afara Romei au sosit deja sau erau pe cale să sosească. Ceilalţi 75 trăiesc deja în capitala italiană. Unii, bolnavi, infirmi sau bătrâni, şi-au prezentat scuze. Conclavul nu va putea fi convocat decât atunci când toţi electorii, în prezent în număr de 115, vor fi prezenţi.
Luni, la reuniunea cardinalilor, se vor discuta problemele Bisericii Catolice şi se va stabili profilul ideal al viitorului Suveran Pontif. Alegerea este mai dificilă decât oricând, viitorului candidat cerându-i-se multe calităţile, între care cele de îndrumător, reformator, persoană cu autoritate şi garant al tradiţiei. În timpul “congregaţiilor” şi altor reuniuni informale, candidaturile vor fi oficializate, iar în jurul candidaţilor se vor forma alianţe.
Vaticanul este în perioada “Sede vacante”, ilustrată pe timbrele poştale ale poştei printr-o umbrelă roşie deasupra cheilor încrucişate ale Sfântului Petru. Capela Sixtină este închisă publicului în toată această perioadă.
Demisia lui Benedict al XVI-lea îi afectează şi pe funcţionarii micului stat care lucrează mai mult decât de obicei. Ei nu vor primi fără îndoială prima de 1.000 de euro aşa cum s-a întâmplat la moartea papei Ioan Paul al II-lea, în 2005.
Mai mult pe RTV.net
Peste 200 de cardinali din diferite ţări au început, duminică, să ajungă la Roma, pentru a participa, începând de lu