Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) au reusit sa identifice, in ultimele saptamani, mii de cazuri in judet de suprapunere a parcelelor fermierilor.
Actiunea desfasurata cu sprijinul reprezentantilor primariilor, cu inginerii agricoli din fiecare localitate, s-a desfasurat in vederea pregatirii campaniei de depunere a cererilor de sprijin pe suprafata. Au fost rezolvate multe dintre suprapunerile de parcele, fara iesirea in teren, doar prin munca din birourile primariilor.
„Identificarea aceasta s-a facut chemand pentru fiecare caz mai multi fermieri. Cand sunt mai multi, nu poate sa spuna unul o minciuna, ca are terenul acolo unde este mai frumos, unde ar vrea el, ca-l trag de maneca ceilalti fermieri. Noi acum avem pregatiti si oameni, colegi de-ai nostri de la agentiile locale, sa se deplaseze ei cand apare un caz de suprapunere a parcelelor, sa nu mai fie nevoie sa mearga masina de la Centrul judetean si sa se consume astfel mult combustibil pe aceste drumuri. Avem colegi pregatiti la agentiile locale care stiu sa masoare in teren cu GPS-ul si, in acelasi timp, sa descarce informatia in sistemul nostru. Pana acum trimiteam masina de la centrul judetean si se consuma foarte mult combustibil”, a precizat Liviu Zaharia, directorul APIA Botosani.
De la 1 martie a debutat campania din acest an de depunere a cererilor de sprijin pe suprafata de teren agricol, in care se asteapta sa fie mult mai putine probleme cu identificarea parcelelor, fata de anii precedenti.
Conducerea APIA a precizat ca au fost localitati unde numarul suprapunerilor de parcele a fost foarte mare, chiar de ordinul miilor. „La Manoleasa am rezolvat 756 de cazuri de suprapuneri de parcele, la Cotusca 2.678, la Candesti 1.086, Bucecea 258, Vladeni 338, Curtesti 134 si lista este foarte lunga”, a incheiat seful APIA Botosani. (Aurora Dimitriu)