Anii petrecuţi în ţara noastră, prin prisma combinatelor deţinute, au adus Grupului Mechel pierderi uriaşe. Cu toate că părea că va investi masiv în ţara noastră în anii următori, iată că intenţiile Mechel de a-l egala pe liderul pieţei siderurgice autohtone, Arcelor Mittal Galaţi, au eşuat.
Grupul rus este prezent pe piaţa românească din 2002, când a cumpărat Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte, unitate unică în ţara noastră, pentru 60 de milioane de dolari. După un an, ruşii cumpără Industria Sârmei Câmpia Turzii, cu 27 de milioane de dolari, existând însă şi voci care susţin că preţul a fost de doar 2 milioane de dolari.
Ductil Steel Buzău a fost preluată de Mechel în anul 2007, înainte de declanşarea crizei financiare mondiale, pentru suma de 142 de milioane de dolari, la pachet cu un punct de lucru important, respectiv oţelăria de la Oţelu Roşu. În acest fel, ruşii au ajuns pe locul doi în topul celor mai mari producători de oţel din ţară, după Arcelor Mittal. După achiziţionare, Ductil Steel a înregistrat un profit de 13,2 milioane de lei şi număra 1.140 de angajaţi. În 2008, profitul net a crescut la 66 de milioane de lei, la fel şi numărul angajaţilor, la 1.154. Începând cu anul 2009 însă, Ductil Steel începe să raporteze pierderi de 63,1 la sută şi diminuări ale numărului de angajaţi. Un an mai târziu, pierderile se majorează la 92,9 milioane de lei, însă numărul salariaţilor ajunge la 1.362. Ductil Steel SA a încheiat anul 2011 cu pierderi nete destul de mari, crescându-şi în schimb numărul de salariaţi, la 1.507 persoane.
În 2010, ultima achiziţie, de 9,2 milioane de euro, a fost pentru Laminorul Brăila, societate aflată într-o situaţie destul de grea. În total, ruşii au plătit 250 de milioane de dolari pe achiziţia societăţilor din România, în mai puţin de zece ani.
De-a lungul timpului, totalul pierderilor com