Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a susţinut că noii proprietari ai Mechel, care deţin şi fabrica de la Câmpia Turzii, vor să reorganizeze combinatele din România şi să relanseze producţia. Ei s-au plâns de concurenţa neloială a micilor firme care nu plătesc TVA.
Ministrul Economiei Varujan Vosganian, prezent duminică, în emisiunea “După 20 de ani”, de la Pro TV, a susţinut că noii proprietari ai companiei Mechel, care are fabrici la Câmpia Turzii, Târgovişte şi Buzău, vor să reorganizeze şi să relanseze producţia. “Am vorbit cu noii acţionari de la Mechel şi mi-au prezentat un plan de reorganizare, în mai multe etape. Mi-au spus că vor apela şi la resurse bancare pentru aceasta. Le-am cerut să mai avem o discuţie la mijlocul lunii martie pentru a-mi prezenta planurile finale”, a arătat Ministrul Economiei.
În urmă cu câteva zile sute de muncitori disponibilizaţi de la Mechle Câmpia Turzii au ieşit în stradă şi şi/au cerut drepturile salariale neîncasate – 3 salarii compensatorii şi bonuri de masă. Noii acţionari au promis că vor vira banii până în 14 martie. În urmă cu circa o lună, Mechel a fost vândut cu 52 de euro.
Noul plan de afaceri
Întrebat dacă noul prorpietar are un nou plan de afaceri, Vosganian a susţinut că problema n-ar fi dispariţia cererii pe piaţă, ci concurenţa neloială: "Apar firme mici care aduc oţel beton la preţ mai mic şi apoi dispar fără să plătească TVA. Piaţa aceasta e la circa 100.000 de tone, 15% din întreaga piaţă. Am adresat Ministerului Finanţelor o rugăminte să evalueze şi să stopeze acest fenomen".
Discuţii cu ambasadorul Rusiei
Vosganian a adăugat că a avut consultări atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, pe teme privind Oltchim şi combinatele din România ale grupului rus Mechel, care de curând au fost vândute