Curiosity, robotul american trimis pe Marte, nu mai efectuează experimente ştiinţifice până când nu se va rezolva o problemă survenită la computer, a informat NASA pe site-ul său, citată sâmbătă de France Presse.
Curiosity a fost pus în aşteptare săptămâna aceasta, o manevră care permite reducerea activităţii robotului la minimum pentru a menţine sistemele sale informatice cât timp se soluţionează o problemă datorată unei disfuncţionalităţi a memoriei ”flash”, a explicat ”Jet Propulsion Laboratory” (JPL), cu sediul la Pasadena (California), responsabilul misiunii. Ca majoritatea navetelor spaţiale, Curiosity are la bord computere de salvare care permit preluarea sarcinilor în caz de probleme la computerul principal. Curiosity rămâne în contact cu Pământul, a precizat JPL.
Robotul cu şase roţi este cel mai sofisticat echipament trimis pe o altă planetă, având la bord zece instrumente ştiinţifice. El s-a plasat în craterul Gale, la 6 august. Obiectivul misiunii de doi ani este de a determina dacă viaţa microbiană a fost posibil în trecut pe Planeta Roşie. Robotul a prelevat, la 20 februarie, primul eşantion provenind din interiorul unei roci sedimentare pe care a străpuns-o cu foreza sa cu zece zile înainte, o premieră planetară în afara Pământului.
Potrivit JPL, eşantionul a fost apoi transferat unui instrument numit ”In-Situ Martian Rock Analysis”, sau CHIMRA, care cerne bucăţelele de rocă pe o sită, pentru a le recupera pe cele care măsoară 150 de microni (un micron fiind echivalent cu 0,001 milimetri). Porţiuni mici urmează să fie preluate de laboratorul de chimie şi mineralogie (Chemistry and Mineralogy, sau CheMin), aflat la bordul Curiosity.
Curiosity, robotul american trimis pe Marte, nu mai efectuează experimente ştiinţifice până când nu se va rezolva o problemă survenită la computer, a informat NASA pe site-ul său, citată sâmbăt