Seismul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a produs sute de victime. Specialiştii în situaţii de urgenţă prezintă o listă de acţiuni de urmat pentru a minimiza urmările unei astfel de catastrofe.
"Cutremur. 4 martie 2013, ora 12.00" a fost mesajul postat de şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pe una dintre maşinile de pompieri aliniate pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi. Mesajul i-a tulburat pe mulţi dintre ieşenii care au traversat zona şi care au cerut explicaţii celor de la ISU.
Este vorba, de fapt, despre o simulare în caz de cutremur programată astăzi, 4 martie, de la ora 12.00, şi care implică participarea pe bază de voluntariat a unui număr cât mai mare de cetăţeni ai oraşului.
"De la această oră, ISU Iaşi invită toţi cetăţenii judeţului Iaşi, indiferent de locul unde se află sau de ceea ce fac, să se oprească pentru 55 de secunde şi să se comporte ca şi cum atunci s-ar produce un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter. Sunt invitaţi să participe toţi cei care cred că nu ar trebui lasată la voia întâmplării soarta lor şi sunt gata să acţioneze pentru a trece cu bine peste un astfel de eveniment nedorit", a precizat căpitanul Silvia Bolohan, purtător de cuvânt al ISU Iaşi.
Iaşiul este poziţionat într-o zonă cu rism seismic major, motiv pentru care pagubele produse în caz de cutremur puternic ar fi foarte mari. La simularea anticutremur organizată anul trecut, pe 4 martie, au luat parte în jur de 7.500 de oameni, iar cei de la ISU se aşteaptă ca numărul să fie mult mai mare astăzi. Ce trebuie să facă cei care participă la experiment:
1. Să identifice cel mai sigur loc unde se pot adăposti (ex.: pe hol, sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care pot răni);
2. Să discute cu familia şi să stabilească un plan de acţiune;
3. Să identi