Alexia Şerban are doar 3 ani, dar a trecut deja prin câteva diagnostice “provizorii”, cel din urmă fiind de sindrom opsoclonus-mioclonus. O maladie ce atacă celulele creierului şi este atât de rară, încât apare doar la un copil din 10 milioane. Şansa fetiţei e doar o operaţie la o clinică din SUA, în Springfield, Illinois. Dar costul ei, 20.000 de dolari, e peste puterile financiare ale familiei. Alexia Şerban are doar 3 ani, dar a trecut deja prin câteva diagnostice “provizorii”, cel din urmă fiind de sindrom opsoclonus-mioclonus. O maladie ce atacă celulele creierului şi este atât de rară, încât apare doar la un copil din 10 milioane. Şansa fetiţei e doar o operaţie la o clinică din SUA, în Springfield, Illinois. Dar costul ei, 20.000 de dolari, e peste puterile financiare ale familiei.
Ochişorii fetiţei încă nu pricep pe deplin ce se întâmplă cu viaţa ei şi de ce lumea arată cum arată, mai ales când aceiaşi ochişori îi “joacă” în sus şi în jos, unul dintre semnele acelei boli perfide, cu nume amăgitor: opsoclonusmioclonus. Alexia Şerban, din Galaţi, s-a născut înainte de termen, la 7 luni, dar vreme de doi ani ritmul ei de creştere a fost unul normal. Brusc însă, din mai 2011, ochii au început să i se mişte haotic, în sus şi în jos, iar vorbirea i-a fost afectată.
“Era ca o legumă când a debutat boala. Trebuia s-o ducem în braţe, ea nemaiputând merge deloc”, ne-a spus mama copilei. A urmat odiseea găsirii cauzelor şi a diagnosticării corecte a maladiei. În România, medicii au pendulat între miozită virală, ataxie acută recurentă, până la neuroblastom cerebral. Dar toate analizele infirmau, pe rând, presupunerile doctorilor, în vreme ce Alexia se simţea tot mai rău.
Părinţii micuţei au dus-o, în cele din urmă, la Clinica de pediatrie din Szeged, Ungaria, unde doctorii au concluzionat că Alexia suferă de opsoclonus-mioclonus, o boală autoimună rară, c