Din ce în ce mai multe voci, pe care unii le numesc teorii ale conspiraţiei, spun că demisia Papei Benedict maschează o serie de nelegiuiri pe care suveranul nu le mai putea acoperi.
Scandalurile de pedofilie care au ştirbit încrederea credincioşilor în Biserica Catolică, orgiile sexuale dintre preoţii homosexuali – toate aceste lucruri au întinat imaginea celei mai puternice biserici.
Însă lucrurile merg şi mai departe. Potrivit Vatican Crimes demisia Papei ar fi fost ultima uşă de scăpare pentru suveranul pontif, care ar fi urmat să ajungă la închisoare, potrivit unui mandat, emis de o judecătorie din Bruxelles (nu se ştie însă veridicitatea acestui mandat).
Mai mult, un fost preot catolic, Alberto Athie spune că Papa ar trebui acuzat de “crime împotriva umanităţii” – “Acoperind dezastrele şi orgiile pe care înalţi preoţi din Biserica Catolică le făceau, mii de oameni au avut de suferit. Joseph Ratzinger ar trebui acuzat de crime împotriva umanităţii. Sper ca această demisie să fie măsura radicală pe care Biserica o ia spre îndreptarea ei, sper ca Ratzinger să fi fost ultimul papă care a acoperit putregaiul din Biserică”, a comentat Alberto Athie.
Joseph Ratzinger a fost desemnat în 1981 drept „Prefect al Congregaţiei pentru doctrina credinţei”, instituţie urmaşă a Sfintei Inchiziţii, condusă de Marele Inchizitor din epoca tulbure a Bisericii Universale. „A avea o credinţă clară, potrivit crezului Bisericii, este etichetat ca fundamentalism, în timp ce relativismul, adică a te lăsa purtat de colo-colo de orice tip de doctrină, pare a fi singura atitudine acceptată în aceste timpuri”, a spus Ratzinger, într-unul dintre primele sale discursuri ca papă.
Aşadar, relativism înseamnă pentru Benedict să contrazici doctrina Bisericii care interzice homosexualitatea, hirotonisirea femeilor, căsătoria preoţilor catolici, contracepţia