Deputaţii au decis să fie suspendată comasarea spitalelor până când ministrul Andrei Usatâu nu va prezenta o strategie de modernizare a sistemului medical.
Institutul de Cardiologie, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie şi Spitalul Clinic Republican (SCR) rămân cu administraţii autonome. Instituţiile medicale trebuie să revină la vechiul statut, după ce deputaţii au aprobat, vineri, în Parlament un proiect de hotărâre prin care au cerut să fie oprit procesul de comasare a spitalelor. „Ne-am pronunţat contra reorganizării de la bun început. Acum lucrurile au revenit la normal. La noi schimbarea a fost resimţită prin faptul că în loc să ne primim salariile pe cardurile de la Banca de Economii, cu care colaboram, le-am încasat prin Moldindconbank, cu care lucrează Spitalul Republican. Urmează să refacem contractele şi cu ceilalţi furnizori de servicii“, spune Ghenadie Grecu, şeful comitetului sindical al Institutului de Cardiologie.
„Prin comasare erau păstraţi câte un director pentru Institutul de Cardiologie şi cel de Neurologie, care ar fi trebuit să raporteze unui director general. Sistarea reformei nu ne afectează în niciun fel, doar ne întoarcem la stadiul din decembrie 2012, când fiecare spital funcţiona autonom“, susţine şi Sergiu Popa, directorul SCR.
SERVICII COMUNE
Acţiunea Legislativului a survenit la o zi după ce premierul Vlad Filat i-a cerut lui Andrei Usatâi să retragă ordinul de comasare a spitalelor de acelaşi profil, iar problemele apărute să fie discutate cu toate părţile implicate în proces. „Îi solicităm ministrului Sănătăţii să sisteze reorganizarea spitalelor, până când Parlamentul va aproba un document de reformare sau de modernizare a sistemului de sănătate“, a declarat deputatul comunist Oxana Domenti, înainte de votarea hotărârii.
„Vrem să vedem care sunt beneficiile profesionale şi financiare ale acestei r