Lunile următoare ar trebui să înceapă pe platforma de la Măgurele construcţia celui mai mare laser din lume. ELI este o parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, conceput în 2006.
Este cu siguranţă şi cel mai mare proiect ştiinţific care s-a desfăşurat vreodată în România. Director ştiinţific al proiectului este francezul Sydney Gales care a explicat pentru RFI în ce etapă se află proiectul ELI şi ce aplicaţii ar putea avea utilizarea acestui tip de laser pe viitor.
Domnule Sydney Gales, sunteţi directorul ştiinţific al proiectului laserului de la Măgurele. De ce este acest proiect unul de o importanţă “strategică” pentru Europa?
De la începutul mileniului, de prin 2003-2004, au avut ideea de a crea un comitet botezat ESFRI, care avea ca obiectiv să spună care ar fi ideile pe care Europa le poate urma în domeniul ştiinţei ca să-şi menţină avansul pe plan mondial în anii următori.
Au fost selectaţi cei mai buni cercetători pentru toate domeniile de cercetare. Au fost selectate şi 35 de infrastructuri, iar proiectul ELI face parte dintre acestea. Deci cele mai înalte autorităţi ştiinţifice europene sunt cele care spun că proiectul are o importanţă strategică.
Ce rezultate speraţi să obţineţi?
Chiar înainte de a fi unul strategic, este primul proiect de acest tip şi este amplasat în Europa de Est. În Europa, în estul Germaniei şi al Austriei, nu există nicio infrastructură ştiinţifică de o asemenea importanţă. Există, desigur, în Rusia. Deci.. Europa a decis să încredinţeze proiecte de cercetare mari nu doar unor ţări mari precum Franţa, Italia sau Germania, care au mai făcut asta, ci unor ţări emergente din Europa orientală. De aceea a hotărât să implementeze proiectul ELI în trei state din est, în colaborare – România, Ungaria şi Cehia. Obiectivul nostru este să împingem limitele cunoştinţelor despre laser de înaltă pu