Admiterea în spațiul Schengen riscă să nu mai fie tratată ca o prioritate dacă va fi condiționată de reforma Justiției, a avertizat puterea de la București. Sursa: AGERPRES
Guvernul USL le transmite partenerilor din UE că, dacă România primeşte săptămâna aceasta o nouă decizie de amânare în problema Schengen, s-ar putea să nu mai fie interesată să facă eforturi în această direcţie. Ceea ce, în aparenţă, este o nouă gafă diplomatică din seria celor comise de USL în politica externă ascunde, de fapt, implicaţii mult mai serioase. Guvernul poate, pe viitor, să ignore cerinţele UE privind reforma în Justiţie - motivul care ţine România în afara Spaţiului Schengen - sub pretextul unei subit regăsite „demnităţi naţionale”.
Guvernul trimite Schengen la plimbare
„Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, acest proces nu mai este credibil. Nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. (...) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare”, a anunţat ministrul.
Preşedintele Traian Băsescu s-a delimitat de declaraţiile lui Corlăţean, pe care l-a sfătuit„să renunţe la afirmaţii de acest gen pentru a nu crea o percepţie falsă în rândul statelor membre ale UE cu privire la agenda europeană a României”.
Premierul Victor Ponta şi-a apărat însă ministrul, subliniind că acesta „nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului”. „Dacă decizia va fi din nou de amânare (...) noi vom aştepta, nu va mai fi pe agenda Guvernului României intrarea în Schengen ca o prioritate. (...) Nu o să mai fie în niciun caz primul punct de discuţii dintre România şi partenerii noştri europeni”, a spus Ponta. TITUS CORLĂȚEAN: Dacă se amână aderarea la Schengen, NU MAI SUNTEM INTERESAȚI de acest proces
Veşti proaste pentru Justiţie
Declaraţiile premierului şi ale ministrului de Externe sunt o veste proastă pentru reforma Justiţiei din Ro