Centralele de termoficare dintre blocuri au fost inlocuite cu restaurante. Primaria incaseaza chirii din fostele spatii care adaposteau pe vremea comunismului cazane si conducte de incalzire a apartamentelor.
Din gura in gura In Podu Ros, la ora pranzului, doua foste centrale de termoficare se umplu de clienti care se aseaza la mese si comanda fripturi cu pilaf si muraturi. In fast-food-ul El Soso & Mario, situat in jumatatea fostei centrale, Mihai Balan, director la numai 21 ani, supravegheaza desfasurarea pranzului. „De doua luni am deschis aici, fast-food si pizzerie. Mie nu imi place aglomeratia, prefer sa mananc intr-un loc linistit, mai retras. La fel si cientii mei care vin aici pentru ca este liniste, departe de aglomeratia din piete sau de la Palas. Publicitate inca nu am facut. Doar pe Facebook si pe propriul website”, spune patronul Mihai Balan. Prima afacere Din micuta afacere deschisa impreuna cu tata sau, Mihai reuseste sa plateasca chiria catre Primarie si sa invete cum se administreaza o societate. „Aici invat treptat cum se administreaza o afacere de mici dimensiuni. Apoi, cu timpul, voi trece la un business mai mare. Deocamdata, fara reclama, ni se duce veste din gura in gura, si afacerea incepe sa se miste”, spune directorul care a beneficiat de sustinerea financiara a tatalui. „Din 2006, in acest spatiu a functionat un magazin alimentar care a s-a inchis anul trecut. Patronul care a avut magazinul alimentar il cunostea pe tatal meu si asa am ajuns noi sa cumparam firma. Contractul de chirie era pe firma. Noi, preluand firma, am preluat si chiria”, spune patronul cu cas la gura.
Start-up Fast-food-ul din fostul punct termic ofera livrari la domiciliu sau la birou, precum si consumatia la fata locului. In camera care da spre aleea dintre blocuri, patronul a amenajat patru mese cu scaune, la care se aseaza clientii, locatari sau anga