Putina lume stie ca majoritatea cazurilor de dislalie (forme ale balbaielii) se pot corecta la logoped. Din nefericire, tot mai multi parinti nu stiu, ignora sau nu vor sa aduca copilul la specialist. Micutii cresc astfel cu complexe care ii vor marca toata viata. Numarul copiilor ieseni cu dislalie nu este unul deloc mic: aproape 800 inregistrati oficial anul trecut.
Anual, sute de copii sunt diagnosticati cu tulburari de pronuntie, de scriere si citire, de exprimare sau de voce. Experienta arata insa ca doar jumatate dintre acestia se corecteaza, deoarece nu toti parintii ii duc des la terapie. Numarul cazurilor de prescolari si scolari cu aceaste forme de tulburare este intr-o crestere continua. Daca in anul 2008 doar 407 cazuri au fost inregistratate, anul trecut s-a depasit cifra de 700. Cea mai frecventa afectiune este dislalia. Daca parintii si-ar duce copiii la logoped imediat dupa diagnosticare, sansele de recuperare ar fi maxime. De multe ori insa, problemele de comunicare sunt puse pe seama varstei, iar copiii ajung sa nu se integreze in societate si sa nu poata urma o scoala normala.
Inventa silabe si le evita pe altele
Cornelia Anton este eleva in clasa a patra la Scoala „Ion Creanga”. Are doar zece ani, dar de la varsta de trei anisori a umblat prin cabinetele medicilor specialisti. Este o fetita inteligenta, care a invatat sa citeasca si sa socoteasca dinainte de a intra in clasa intai. Mama sa, Elena Anton, asistenta la Spitalul „Sfantul Spiridon”, isi aminteste insa cu durere cum fiica sa, la varsta de trei ani, nu putea sa se exprime verbal, iar comunicarea cu aceasta devenea tot mai dificila. A inceput sa caute tot felul de explicatii pe Internet, si-a intrebat colegele de serviciu daca situatia Corneliei este obisnuita, iar in cele din urma s-a decis sa apeleze la un logoped. Nu a fost incurajata de toti, iar multa lume i-a spu