“In Europa a avut loc o criza economica puternica in 2008; noi nu am simtit-o in Norvegia. Am avut unele provocari, mai ales in sectorul bancar, dar le-am rezolvat. Partenerii sociali au in Norvegia au un nivel ridicat de loialitate, iar acest lucru este foarte important. Trebuie sa credem in acest sistem.”, a declarat Tanya Samuelsen, special adviser pentru dialog tripartit in Ministerul Norvegian al Muncii.
Norvegia sprijina dialogul tripartit in Romania prin intermediul Fondului pentru Munca Decenta si Dialog Tripartit, parte a Granturilor Norvegiene. Pana in 2014, statul norvegian va sprijini in Romania 5 proiecte prin acest fond, cu o valoare cumulata de aproximativ 1 milion de euro. Prin intermediul Granturilor EEA si a Granturilor Norvegiene, Romania va beneficia in intervalul 2009-2014 de finantare in valoare totala de 306 milioane de euro (dintre care 115 milioane oferite de Norvegia), pentru proiecte ce includ protectia mediului, energia regenerabila, dialogul social si dezvoltarea socitatii civile. Puteti citi mai multe despre Granturile EEA si Granturile Norvegiene pe paginile web oficiale.
Reporter: Cum functioneaza dialogul tripartit in Norvegia?
Mona Sandersen: Bine ati venit la Ministerul Muncii. In Norvegia, avem un model al vietii de lucru in care sunt implicate organizatii foarte puternice, fondate in urma cu aproape 110 de ani. Parte a modelului norvegian este si bunastarea generala si dialogul tripartit. Intr-un fel, premisele rezultatelor bune sunt tocmai aceste idealuri de colaborare intre actorii sociali. Pornim de la reguli clare pentru mediul de lucru, de la dorinta de a avea o rata a somajului cat mai mica si de la o productivitate ridicata. Cooperarea intre actorii implicati in piata muncii are o traditie foarte lunga si include o serie de intelegeri intre actorii sociali si guvern, care guverneaza modul in car