Bulgaria nu mai este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte salariul minim pe economie, scrie luni cotidianul bulgar Trud. După ultima creştere din ianuarie, salariul minim pe economie în Bulgaria este de 159 euro, cu doi euro mai mare faţă de cel din România, care are cel mai mic salariu minim din UE. Faptul că Bulgaria nu mai este pe ultimul loc în topul salariilor minime din Europa nu este un motiv de bucurie. Cele două ţări se transformă din ce în ce mai mult într-o insulă a sărăciei, notează publicaţia În celelalte ţări sărace din UE, salariul minim este de cel puţin două ori mai mare faţă de salariul minim din România şi Bulgaria. Potrivit criteriilor Eurostat, venitul minim într-o ţară este mic dacă se situează la nivel de între 100 şi 500 euro pe lună.
În Croaţia, care încă nu a aderat la UE, salariul minim pe economie este de 374 euro, în timp ce în Turcia - care are o perspectivă europeană foarte îndepărtată - este de 429 euro pe lună.
În urma restricţiilor severe impuse Greciei, care, practic, se află în faliment, salariul minim pe economie în această ţară a fost de 684 euro în ianuarie. În Grecia, Spania şi Portugalia, cei care primesc un salariu minim pe economie, îl primesc nu de 12, ci de 14 ori pe an, precizează Eurostat. Cel mai mare salariu minim pe economie se înregistrează în Olanda, Belgia şi Luxemburg. În Marele Ducat, salariul minim pe economie este de 1874 euro. Salariul minim ar putea atrage mulţi imigranţi români. Cât câştigă un muncitor în Marea Britanie