Imaginile care curg pe ecrane provoacă stupefacţie, dar în Siria, după cum explică militantul pentru drepturile omului Frédéric Farid Sarkis, „toată lumea filmează tot timpul“.
Oamenii nutresc speranţa că aceste imagini vor avea într-o zi puterea de a opri masacrul, se arată într-un articol publicat pe site-ul lemonde.fr.
Corpul unei femei este ţintuit la pământ. La câţiva metri distanţă, nişte bărbaţi încearcă să o salveze, dar este prea riscant să traverseze strada. Dintr-o dată, o femeie îşi asumă riscul, în ciuda bărbaţilor care ţipă şi o imploră să renunţe. Ea face totuşi un efort şi aduce cadavrul alături de cei vii. Filmul durează câteva minute care par o eternitate.
În altul, un tată nu vrea să părăsească trupul fiicei sale care tocmai a fost ucisă. Cei care se află în apropiere decid în locul lui şi despărţirea este dureroasă. Comentând situaţia din Siria, Robert Badinter vorbeşte despre crime împotriva umanităţii.
La Paris, pe 25 februarie, Hala Al-Abdallah lucrează la montajul ultimelor filme care au apărut graţie reţelei Shaam News Network care deţine aproximativ 200.000 de clipuri. Mai sunt doar patru zile până la finalizarea acestor filme realizate de opozanţii lui Bashar Al-Assad, înainte ca ele să fie difuzate prin intermediul a diverse posturi de televiziune de pe 1 martie şi până miercuri, 20 martie.
Iniţiativa le aparţine lui Béatrice Soulé, militantă pentru drepturile omului şi fotografei Sarah Moon.
„Era o dimineaţă din primăvara lui 2012. Discutam cu Sarah Moon despre evenimentele din Siria. I-am spus că vreau ca toţi oamenii, din întreaga lume, să iasă în stradă şi să spună «Stop»“. Pe 17 aprilie 2012, la cea de-a 66-a aniversare a independenţei în Siria (1946), cele două femei au organizat o acţiune la Trocadéro. Primii susţinători au fost Catherine Deneuve şi Costa-Gavras, iar astfel a luat naştere V