„Mărimea nu contează“, pare să fie lozinca preferată de specialişti atunci când îşi expun noile teorii referitoare la diferenţele dintre sexe. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California, femeile au creierul mai mic decât bărbaţii, dar îl folosesc într-un mod mult mai eficient.
Oamenii de ştiinţă s-au întrebat întotdeauna de ce, deşi au creierul cu opt procente mai mic, femeile prezintă acelaşi nivel de inteligenţă ca şi bărbaţii. Eficienţa este punctul forte al doamnelor, relatează „The Telegraph“.
Studiul, publicat în jurnalul academic „Intelligence“, se bazează pe un program de cerinţe ce testează nivelul IQ-ului de care dispun femeile şi bărbaţii.
În ciuda faptului că au creierul mai mic, femeile dezvoltă o serie de competenţe ce compensează această „lipsă“. Avatantajul lor? Aptitudinile pe care le au în menţinerea unei evidenţe numerice sau flexibilitatea de care dau dovadă când vine vorba de schimbări, par să fie principalele atribute care asigură şi menţin acest succes feminin.
Cercetătorii au descoperit că femeile pot să ducă la bun sfârşit sarcini dificile, apelând la mai puţină energie şi un număr mai mic de neuroni. „La acest nivel structurat, doamnele dau dovadă de o eficienţă sporită, întrucât duc la capat sarcini similare cu mai puţini neuroni“, explică specialiştii în jurnalului academic.
Trevor Robbins, profesor de neuroştiinţe la Universitatea Cambridge, a declarat pentru publicaţia „The Sunday Times“ că mărimea nu contează pentru femei.
„O dimensiune mai mică a creierului poate însemna o activitate mult mai intensă a celulelor nervoase şi o conexiune mai strânsă a acestora“, şi-a explicat el teoria.