Azi se împlinesc 36 de ani de la cel mai devastator cutremur din istoria României. Pe 4 martie 1977, într-o seară de vineri, un seism de 7,2 pe Richter, cu epicentrul în Vrancea, a zguduit întreaga ţară. Cea mai afectată zonă a fost Capitala, unde şi-au pierdut viaţa peste 1.400 de oameni dintr-un total de aproape 1.600, iar mii de clădiri au fost distruse.
4 martie 1977, ora 21:22. Acesta este momentul care a marcat unul dintre cele mai negre episoade din istoria României. În doar 56 de secunde, 1.578 de oameni au murit, iar alţi 11.000 au fost răniţi, cei mai mulţi în Bucureşti, dat fiind gradul înalt de urbanizare.
De altfel şi pagubele produse de seism în Capitală au avut ponderea cea mai mare, reprezentând 70 la sută din totalul pe ţară, estimat la nu mai puţin de două miliarde de dolari.
35.000 de locuinţe distruse
Nu mai puţin de 35.000 de locuinţe au fost distruse, iar mai multe clădiri reprezentative pentru Bucureşti au căzut şi ele la pământ. Între acestea, blocurile Casata, Nestor, Scala, Dunărea, Simu şi Continental, veritabile repere arhitecturale pentru mulţi locuitori ai Capitalei.
Pentru salvarea celor vii, încă prinşi sub dărâmături, autorităţile comuniste au mobilizat 30.000 de militari şi pompieri. Misiunea acestora a fost îngreunată de pana de curent generată de seism, dar şi de panica generală. În primele ore după cutremur, la nivelul întregii ţări ştirile ajunse pe căi ocolite au sporit confuzia. Prin urmare, în lipsa unor canale oficiale de informaţie, mulţi români au crezut că a fost vorba de un cutremur de 10 pe Richter, iar Capitala a fost distrusă în totalitate.
Cel mai mare cutremur a avut magnitudinea 7,9
De-a lungul timpului, în România a fost lovită de mai multe cutremure de intensitate mare. Astfel, pe 26 octombrie 1802 a avut loc un cutremur cu o magnitudinea 7,9. Cronicile bisericeşti