Pe 4 martie 1977, Romania a fost zguduita de un puternic cutremur de pamant, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a lovit partea de sud a Romaniei, la ora 21,22. Epicentrul s-a situat in Muntii Vrancei, cea mai activa zona seismica din Romania, la adancimea de 94 de kilometri. Seismul, cu efecte devastatoare, a avut o durata de 55 de secunde. Unda de soc s-a resimtit in aproape toata regiunea balcanica. A fost cel mai violent fenomen natural ce a lovit Romania in secolul XX, din punctul de vedere al pierderilor umane. Totodata, s-a situat pe locul al patrulea in topul seismelor produse in Romania in ultimii 200 de ani.
Bilantul victimelor si pagubelor materiale a fost impresionant: 1.578 de persoane si-au pierdut viata, strivite sau asfixiate sub daramaturi, din care 1.424 in Bucuresti. Numarul total al persoanelor accidentate s-a ridicat la 11.300, iar 32.900 de cladiri au fost grav avariate sau distruse. Imediat dupa seism, circa 35.000 de familii au ramas fara adapost. Circa 760 de unitati economice au fost afectate. Pierderile economice inregistrate s-au ridicat la aproximativ doua miliarde de dolari, cifra neconfirmata de autoritatile vremii.
In Bucuresti s-au prabusit atunci o multime de cladiri. In centru au disparut blocurile Scala, Continental - Colonadelor, Dunarea, Casata, Nestor. Din cele 33 de cladiri inalte prabusite atunci 28 erau construite inainte de 1940. In afara de capitala tarii, cele mai afectate judete au fost cele situate in proximitatea Bucurestiului: Prahova, Dambovita, Teleorman, Vaslui, Iasi, Galati si Buzau.
Seismul a afectat si Bulgaria. In orasul Svistov, aflat in nordul tarii, peste 100 de oameni au murit si trei blocuri mari de locuinte au fost distruse. La data producerii cutremurului, Nicolae si Elena Ceausescu se aflau intr-o vizita oficiala in Nigeria. Ceausescu a