Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca isi va angaja raspunderea in Parlament pe proiectul de lege privind restuirea proprietatilor. Dar ce va contine acest proiect legislativ, pe care Romania e obligata sa-l adopte ca raspuns la o decizie - pilot a CEDO? Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru Proprietate Privata (APP), a explicat pentru HotNews.ro cateva dintre posibilele prevederi, asa cum au rezultat dupa mai multe intalniri cu reprezentantii Guvernului: "Despre plafonare nu s-a mai vorbit, acest aspect mai mult ca sigur nu se va regasi in noul proiect de lege. Va fi pastrat totusi aspectul de esalonare a despagubirilor, cel mai probabil pe o perioada minima de 10 ani, insa se va pune accent pe despagubirea in natura acolo unde se poate". Potrivit ANRP, suma de la buget necesara platii tuturor despagubirilor ajunge la circa 8 miliarde de euro.
"In ultimele intalniri pe care le-am avut cu conducerea Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) ni s-a spus ca, in noul proiect de lege, se va pune accent pe despagubirirea in natura, mai ales in cazul celor cererilor pe fondul funciar", a explicat pentru HotNews.ro avocatul Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru proprietate Privata (APP).
Despagubiri esalonate pe 10 ani in rate egale sau cu titluri de despagubire
"Despre plafonare nu s-a mai vorbit, acest aspect mai mult ca sigur nu se va regasi in noul proiect de lege. Va fi pastrat totusi aspectul de esalonare a despagubirilor, cel mai probabil pe o perioada minima de 10 ani. La ultimele discutii existau doua variante: fie se esaloneaza pe 10 ani in rate egale pentru fiecare an, fie se recurge la esalonarea sumelor si la posibilitatea emiterii unor titluri de despagubire care pot permite un procent mai mare de despagubiri in functie de anul in care se cere plata.
Spre exemplu, daca se