An delicat pentru clinicile private, firmele din morărit şi retailerii de bricolaj. Acestia sunt expuşi la insolvenţă în 2013 arata o analiza a Casei de Insolventa Transilvania.
Romania va fi primul stat din Uniunea Europeană care va avea un Cod al Insolvenţei, a declarat recent preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.
2013 nu le surade din punct de vedere financiar clinicilor medicale private care au ajuns la un grad de indatorare neconfortabil din cauza modului în care s-a finanţat investiţia dar şi din cauza imposibilitatii de a respecta business planul iniţial. Analiza arata ca in doi ani s-au dezvoltat peste 100 de clinici private dar in cele mai multe cazuri bugetele au fost depăşite.
Mai mult, colaborările cu medicii au fost încheiate în sistem part-time, mizându-se pe o migrare a pacienţilor dinspre spitalele de stat către clinicile privat, situatie care nu s-a realizat. În domeniul morărit şi panificaţie, dificulaţiile cele mai mari par a-şi avea originea în evaziunea fiscală. Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică arată un consum lunar de pâine de numai 45.000-50.000 tone faţă de 180.000 tone cât sunt estimările patronatelor din domeniu.
Referindu-se la sectorul de brocolaj, reprezentanţii Casei de Insolventa Transilvania spun că deşi a supravieţuit crizei mult mai bine decât sectoarele conexe, respectiv constucţiile şi imobiliarele, acestea nu vor fi ocolite de dificultăţi.
În prezent pentru cumpărători, principalul criteriu de selecţie între un magazin şi altul a devenit doar preţul, fapt care coroborat cu celelalte motive fac din 2013 cel mai dificil an din ultima perioadă pentru segmentul magazinelor de bricolaj.
Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă de la declanşarea crizei, în 2008, a ajuns la aproape 90.000, dintre care 16.404 au intrat în incapacitate de plată