Din Franţa, Le Figaro anunţă că preşedintele Hollande se confruntă şi el acum cu problema pensiilor. Ca şi predecesorul său, Nicolas Sarkozy, François Hollande trebuie să se descurce cu majorarea vârstei de pensionare.
Situaţia e delicată pentru preşedinte, care a criticat până acum iniţiative similare, ba chiar şi-a trecut în programul său promisiunea că aceia care au început să lucreze de tineri se vor putea retrage la vârsta de 60 de ani. Nu e chiar imposibil, consideră analiştii, care atrag atenţia că există trei lucruri care trebuie luate în considerare: valoarea pensiilor, nivelul cotizaţiilor pentru pensie şi vârsta legală de retragere. Ca şi Sarkozy la vremea lui, François Hollande nu prea are de ales, scrie Le Figaro, doar să aleagă răul cel mai mic. Să scazi valoarea pensiilor ar fi greu de acceptat pentru multă lume. Să creşti valoarea cotizaţiilor ar veni în contradicţie cu obiectivele declarate ale Guvernului, aşa că nu mai rămâne decât varianta creşterii vârstei de pensionare.
Furtuna perfectă italiană (La Stampa)
Victoria în recentele alegeri generale a populistului Beppe Grillo, întoarcerea lui Silvio Berlusconi şi palida performanţă a forţelor de centru-stânga, conduse de Pier Luigi Bersani, sunt principalele elemente care duc Italia aproape de limita neguvernabilităţii, scrie La Stampa. La asta a contribuit incapacitatea politicienilor de a afla ce vrea cu adevărat electoratul, aşa că datele inexacte ale sondajelor, combinate cu aversiunea italienilor faţă de clasa politică au arătat la final o respingere în masă a politicilor de austeritate, dar şi un fel de disidenţă faţă de Uniunea Europeană, concluzionează La Stampa.
Regina, internată în spital (The Independent)
Probleme minore, a anunţat Palatul Buckingham, care transmite că e vorba de probleme gastrice. E prima internare în spital din ult