În seara de 4 martie 1977 toată zona balcanică era zguduită de un cutremur extraordinar de puternic. În România, punctul fierbine a fost Bucureştiul, oraşul în care s-au înregistrat şi cele mai multe victime. Câţiva dintre cei care au scăpat de sub dărâmături au povestit momentele de groază trăite.
Xavier Drăgoescu, nepotul lui Nicolae Ceauşescu, a supravieţuit cutremurului din 1977. Din păcate, mama lui, Niculina, fiica Mariei Agachi, sora lui Nicolae Ceauşescu, nu a avut acelaşi noroc.
„Aveam 5 ani. Ghinionul nostru a fost în ziua aceea că ne-am întors de la bunicii care stăteau la casă, în zona Parcului Izvor, cu cinci minute mai devreme de începerea cutremurului. Dacă mai întârziam puţin, mama ar fi trăit“, a povestit Xavier, în 2011, pentru reporterii „Adevărul“.
Familia doctorului Henorel Drăgoescu locuia în blocul din spatele Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti, pe strada Bibliotecii. Vecini de bloc erau Doina Badea, la etajul 8, şi Toma Caragiu, la etajul 9.
„Mă jucam cu o maşinuţă primită de la Nicu Ceauşescu şi deodată îl aud pe tata strigând că e cutremur. El s-a repezit spre ieşire şi mama spre o altă uşă, şi-i auzeam cum strigau unul la altul «Vino încoace!». De mine uitaseră. Tata a vrut să sară pe acoperişul muzeului, şi în momentul ăla m-am agăţat de pantalonii lui şi m-a luat în braţe“, povesteşte Xavier.
Au urmat două secunde de cădere, podeaua s-a surpat şi cei doi au căzut de la 30 de metri înălţime. „Am căzut pe tata. Era linişte totală. Atunci am început să plâng şi să-l strig. Nu mi-a răspuns şi mai târziu am auzit cum scuipa molozul înghiţit. Strigam după ajutor. Am avut noroc cu grinda de la uşă, care s-a oprit deasupra noastră. Mama a fost lovită în cap de o cărămidă “, îşi continuă istorisirea tânărul.
Orele acelea de groază i-au rămas întipărite în memorie şi acum: „Tatei i-au intrat nişte ţevi în spa