Aproape toată lumea se teme de cutremur în România, o ţară activă din punct de vedere seismic. Dar câţi dintre noi avem trusa de supravieţuire pregătită? Asta în ciuda faptului că specialiştii, şi chiar legislaţia, avertizează mereu că ceea ce s-a întâmplat pe 4 martie 1977 se poate repeta oricând. Aproape toată lumea se teme de cutremur în România, o ţară activă din punct de vedere seismic. Dar câţi dintre noi avem trusa de supravieţuire pregătită? Asta în ciuda faptului că specialiştii, şi chiar legislaţia, avertizează mereu că ceea ce s-a întâmplat pe 4 martie 1977 se poate repeta oricând.
“Vom avea 15 cutremure în fiecare lună, dacă ne referim la zona Vrancea. De obicei sunt cutremure mici sau moderate, însă pe măsură ce trece timpul vom avea şi altele mai mari. Vrancea e capabilă să genereze seisme cu magnitudini de peste 7 grade“, a declarat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, la sfârşitul anului trecut.
Spusele i s-au adeverit în prima parte a previziunii: în ianuarie au fost 28 de cutremure, iar în perioada 4 februarie- 3 martie, alte 26. Urmează să vedem partea a doua a previziunii… “Ne putem aştepta oricând la cutremure de 7,6 grade Richter în zona Vrancea”, a fost de părere şi Victor Mocanu, profesor universitar la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti.
Mai mult, conform Hotărârii de Guvern 548/2008, privind strategia în situaţiile de urgenţă, în România cutremurele de peste 7 grade Richter se repetă, în medie, la fiecare 32 de ani. De la mişcarea tectonică din 1977 până acum au trecut deja 36 de ani... În caz de seism sever, cel mai afectat oraş va fi Bucureştiul, care are peste 630 de imobile şubrede, din care 264 sunt foarte deteriorate.
În 4 martie 1977, ora 21.22, România a fost zguduită de un seism puternic, cu magnitudinea de 7,2 grade Richter. C