Un agricultor care are patru vaci va plăti un impozit de 145 de lei pe an, pentru 10 porci achită statului aproape 36 de lei, la 5 hectare de grâu şi porumb datorează 215 lei, pentru un hectar de legume cultivate în câmp plăteşte 320 lei, iar pentru un hectar de viţă-de-vie este taxat cu 110 lei, informează Mediafax. Agricultorii care au maximum 10 oi şi capre, până la 2 vaci şi bivoliţe, 6 porci, 100 de păsări de curte sau 50 familii de albine nu vor plăti impozit, potrivit Codului Fiscal modificat.
Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maximum 2 hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei-de-zahăr şi hameiului. Limite maxime mai sunt stabilite pentru leguminoasele pentru boabe şi pomi - 1,5 hectare, tutun - 1 hectar, legume cultivate în câmp şi viţă-de-vie pe rod jumătate de hectar, flori şi plante ornamentale - 0,3 hectare şi legume în spaţii protejate - 0,2 hectare.
Actul normativ prevede că persoanele care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, determinat pe baza normelor de venit stabilite, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, unde se aplică o impunere în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.
Fermierii sunt impozitaţi doar pentru numărul de animale, păsări şi hectare de teren care depăşeşte limitele stabilite pentru veniturile neimpozabile. Astfel, un agricultor care are patru vaci nu va plăti impozit pentru două animale, iar pentru celelalte două se aplică norma de venit de 453 lei pe animal, rezultând un venit anual impozabil de 906 lei. La acesta se aplică cota de impozit