Premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, a anunţat luni că Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe legea proprietăţii.
''Miercuri îl discutăm (n.r. proiectul) în primă lectură în şedinţa de Guvern, luni (n.r. lunea viitoare) îl voi prezenta conducerii USL deoarece modalitatea de prezentare pe care o doresc ca prim-ministru este aceea a angajării răspunderii Guvernului. Voi merge în faţa Parlamentului, voi angaja răspunderea Guvernului pentru soluţionarea acestei probleme care există sigur de 20 de ani, dar care în special după anul 2005 a necesitat o soluţionare în condiţiile în care avem mii de cauze pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în condiţiile în care trebuie, odată pentru totdeauna, reglementat modul de acordare şi perioada de acordare a despăgubirilor'', a spus Victor Ponta, la finalul şedinţei USL, citat de Agerpres.
Ministrul Liviu Voinea a anunţat încă din ianuarie că Guvernul va recurge la această procedură pentru a trece legea prin Parlament.
"Până în luna aprilie, Guvernul îşi va asuma răspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietăţilor", a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
El a precizat că, pentru despăgubirea foştilor proprietari, în proiectul de buget pe acest an sunt prevăzute doar sumele aferente unor hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, de aproximativ 500 milioane lei.
Conform datelor prezentate recent de Guvern, România a achitat deja despăgubiri pentru terenuri și construcții naționalizate în cuantum total de 5 miliarde euro şi mai există solicitări de plată pentru încă 8 miliarde euro.
Persoanele care au cumpărat drepturi litigioase pentru imobilele naţionalizate, în cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate să achite un impozit pe diferenţa dintre suma plătită pentru acele drepturi şi