Treisprezece bănci au împrumutat, ieri, 7,33 miliarde lei de la Banca Naţională a României (BNR), în condiţiile în care, pentru prima dată în ultimele 21 de săptămâni, aceasta nu a mai limitat suma oferită în cadrul operaţiunilor de tip repo. Cererea redusă poate fi explicată prin excesul de lichiditate care ar urma să existe în piaţă în perioada următoare, astăzi ajungând la scadenţă titluri de stat în valoare de 2,5 miliarde lei, potrivit dealerilor.
În această lună ajung la scadenţă titluri de circa şase miliarde lei, dublu faţă de valoarea împrumuturilor planificate.
În această săptămână, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a programat o singură licitaţie, pentru titluri de stat cu scadenţă la patru ani şi o valoare indicativă de 500 de milioane lei. În această lună, autorităţile intenţionează să atragă trei miliarde lei, de pe piaţă internă, cu un miliard mai puţin decât au obţinut luna trecută. Tot în februarie administratorii datoriei publice au atras şi 1,5 miliarde de dolari de pe pieţele externe.
La operaţiunea repo de săptămâna trecută, un număr de 16 bănci au împrumutat de la BNR 10 miliarde lei, ofertele depuse de instituţiile de credit fiind de aproape trei ori mai mari, respectiv 29,86 miliarde lei.
BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.
Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei, de la reluarea plafonării.
În acelaşi timp, sumele licitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,735 miliarde lei şi un record de 38,496 miliarde lei.
Prin licitaţiile repo BNR oferă