Bucătăria maghiară nu înseamnă numai gulașuri și papricașuri sățioase ci și deserturi savuroase
Bucătăreasa şefă de la restaurantul unguresc „Duna”, Andreea Caba, are 35 de ani şi, de la şapte ani, a început să-şi facă de lucru printre cratiţele bunicii, în bucătărie. Primul ei preparat a fost o ciorbă de legume. „Nu mai ştiu ce gust avea!”, râde şefa de la Duna. Andreea se trage dintr-o familie de burghezi maghiari ce locuiau în apropiere de Szeged, Ungaria.
Moştenire de familie
Străbunica Andreei, Wilma Emma Szabo, deşi provenea dintr-o familie înstărită şi n-ar fi avut nevoie să mute un pai în casă era o femeie harnică şi gospodină. Nu se dădea în lături de la marea ei pasiune, bucătăria ungurească. După al II-lea Război Mondial, familia Szabo s-a stabilit în Oradea. Zoltan Laszlo, fiul boieroaicei din Szeged, a plecat la Bucureşti, loc unde a întâlnit-o pe Dochia, artistă la teatrul Cărăbuş.
Deşi Dochia, bunica Andreei Caba, nu ştia până atunci să facă nici măcar o omletă, harul ei artistic a fost suficient pentru a deprinde de la Wilma Emma tainele gătitului, totul din dragoste pentru soţul ei, un mare gurmand. Pasiunea pentru gătit a continuat în familie, din generaţie în generaţie, cu Emma Anna, mama Andreei, iar mai apoi cu actuala bucătăreasă şefă a restaurantului Duna, de pe strada Iancu Căpitanu, din Bucureşti.
Mare specialistă în gulaşuri şi papricaşuri, Andreea e expertă şi în dulciuri. Generoasă, s-a hotărât să împărtăşească cititorilor noştri reţeta Şomloi-ului, un desert tradiţional unguresc. Poftă bună!
„Gastronomia ungurească este una dintre cele mai savuroase şi săţioase bucătării din lume!”
ANDREEA CABA, Chef la “csarda” Duna
Ingredientele Şomloi-ului
Pandişpan galben:
✔ 6 ouă
✔ 6 linguri faină
✔ 6 linguri zahar
Pandişpan cu cacao:
✔ 6 ouă
✔ 6 linguri zahar
✔ 5 lin