Potrivit CNN, cercetătorii pun vindecarea sa pe seama faptului că au intervenit din timp – în acest caz, în primele 30 de ore de la naştere – şi i –au administrat trei tipuri de medicamente antivirale.
Un remediu este considerat funcţional atunci când prezenţa virusului este redusă, prin urmare tratamentul nu mai este necesar, iar virusul nu poate fi depistat în cadrul unor analize de rutină.
Fata a fost depistată HIV pozitiv la naştere, iar mama sa, de asemenea infectată cu HIV, a aflat de boală în momentul în care a născut. „Nu am putut să o tratăm pe mamă în timpul sarcinii cum am fi putut preveni transmiterea către făt“, a declarat medicul Hannah Gay. Gay a declarat pentru CNN că intervenţia rapidă a fost decisivă.
Dr. Katherine Luzuriaga, care a lucrat alături de Gay, susţine că descoperirea este fascinantă, inclusiv faptul că fetiţei nu i s-au mai depistat urme de virus în sânge nici la 10 luni după ce mama sa încetase administrarea tratamentului.
„Este primul caz în care am putut arăta că bebeluşul fusese infectat şi apoi, după o perioadă de timp, nu a mai fost nevoie de tratament“, a declarat ea pentru CNN. „Am început tratamentul cât mai devreme posibil în acest caz, în primele 30 de ore de viaţă“, a adăugat aceasta. Gay susţine, la rândul ei, că fătul a fost infectat încă din pântec.
Cercetătorii ştiau demult faptul că tratarea mamelor depistate HIV pozitiv este importantă, deoarece anticorpii lor sunt transmişi fătului. De regulă, acestor copii li se administrează medicamente antivirale în doze menite să prevină infecţia timp de şase săptămâni, apoi se începe tratamentul propriu-zis, dacă sunt diagnosticaţi cu HIV.
Medicamentele administrate fetiţei din Mississippi nu au ucis însă virusul. Analizele efectuate au arătat că, în cele din urmă, acesta a ajuns la un nivel la care nu mai putea fi detectat, în primele 29