Foşti şi actuali procurori susţin că desfăşurarea concursului privind desemnarea candidatului la funcţia de procuror general este compromisă. Asta pentru că ideea vine din partea unui exponent politic.
Niciun potenţial candidat la funcţia de procuror general nu s-a înscris deocamdată în cursa lansată vinerea trecută. Corneliu Gurin, preşedintele comisiei constituite special pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general, presupune că nici pe parcursul acestei săptămâni doritorii de a ocupa acest post nu se vor înghesui la uşa Institutului Naţional al Justiţiei, acolo unde dosarele urmează a fi prezentate până pe 15 martie.
„Sunt prea multe acte care trebuie adunate. Candidaţii urmează să vină cu recomandări de la persoane notorii, câteva certificate medicale, un cazier juridic etc. Mai mult, au nevoie de timp ca să pregătească un plan managerial“, ne-a explicat Corneliu Gurin, expert la Asociaţia pentru Democraţie Participativă.
PÂNTEA: „NU MĂ TEMCĂ CINEVA AR PUTEA SĂ-MI IA LOCUL“
Andrei Pântea, procuror general interimar, refuză să spună dacă se va înscrie în cursă, deşi se vehicula că l-ar putea înlocui pe Valeriu Zubco, după ce acesta a demisionat în plin scandal legat de incidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească. „Am suficient de lucru. Sunt preocupat de crimele grave comise în ţară şi de funcţionalitatea sistemului. Nu mă tem că cineva ar putea să-mi ia locul în Procuratura Generală“, a spus Andrei Pântea, care ocupă postul de prim-adjunct al instituţiei.
Între timp, foşti şi actuali procurori contestă desfăşurarea concursului şi spun că instituţia va rămâne şi în continuare subordonată politicului. „A fost organizat în baza unei dispoziţii a preşedintelui Parlamentului (democratul Marian Lupu n.r). Reiese că cel care organizează concursul va decide, în ultimă instanţă, ce candidatură să propună Parlamentului