Alimentaţia sănătoasă ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine, să avem o memorie mai bună, să fim mai atenţi şi, în general, să ne îmbunătăţim funcţiile creierului, potrivit unui material realizat de Rador.
Iată care sunt alimentele care ne ajută să ne concentrăm mai bine:
Cafeina energizează. Nu există nicio pastilă minune care să-ţi crească IQ-ul, însă anumite substanţe, precum cafeina, ne pot energiza şi ne ajută să ne concentrăm. Găsită în cafea, ciocolată, băuturi energizante şi unele medicamente, cafeina ne oferă un plus de energie, însă doar pe termen scurt. Însă prea multă cafea ne poate face să ne simţim neliniştiţi.
Zahărul îmbunătăţeşte abilităţile mentale. Zahărul este combustibilul preferat al creierului. Glucoza pe care o produce organismul uman din zahar şi carbodidraţii consumaţi. Tocmai de aceea o băutură dulce creşte pe termen scurt memoria, procesele gândirii şi abilităţile mentale. Însă un consum exagerat de zahăr are efecte contrare. Ca să nu mai vorbim de kilogramele în plus pe care le vom acumula.
Micul dejun este mană cerească pentru creier. Studiile realizate pe acest subiect au demonstrat că micul dejun poate îmbunătăţi, pe termen scurt, memoria şi atenţia. Studenţii care iau micul dejun au rezultate mai bune decât cei care nu mănâncă nimic dimineaţa. Cele mai bune alimente pentru micul dejun sunt cele bogate în fibre, precum cerealele integrale, produsele lactate şi fructele. Însă consumate în exces, concentrarea scade.
Peştele este sănătatea creierului. O sursă proteică asociată adesea cu sănătatea creierului provine din peştele bogat în omega 3, un acid gras esenţial pentru funcţionarea şi dezvoltarea ceierului. Aceste grăsimi sănătoase sunt uluitoare pentru puterea creierului: o dietă bogată în omega 3 este corelată cu riscuri scăzute de a dezvolta demenţa şi atac cerebral; încet