România a pierdut în realitate foarte mult, mai ales din punct de vedere financiar, în procesul de pregătire pentru Schengen. Declaraţia a fost făcută la RFI de ministrul de Externe, Titus Corlăţean. El precizează că "au fost amputate fluxuri turistice, nu am oferit mai rapid vize unor companii din state importante şi am pierdut în relaţia interumană cu cetăţenii moldoveni". Dacă poziţia de rezervă faţă de România se va menţine, fără motive obiective, "avem tot dreptul să afirmăm că nu dorim să mai facem parte dintr-un proces necredibil, până când statele se vor răzgândi", precizează el.
Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ce spune ministrul român de Externe ?
Titus Corlăţean: Neapărat, acest punct trebuie să rămână pe ordinea de zi (a Consiliului JAI-n.r.), aşa cum s-a stabilit anterior, inclusiv la Consiliul European din decembrie, pentru că au fost încercări, acum putem spune public, în ultimele săptămâni, la reuniunile pregătitoare ale Consiliului JAI de a scoate de pe ordinea de zi sau de a-l transforma într-un altfel de punct de discuţie. Deci este important să discutăm, pentru că este o decizie luată anterior şi este un moment în care trebuie să clarificăm anumite aspecte.
Rep.: Şi dacă nu va fi vot, ce ar putea fi atunci, care ar fi celelalte opţiuni, dacă subiectul rămâne în discuţie?
T.C.: În prima parte a săptămânii urmează să definitivăm mandatul la nivelul Guvernului, prin decizia prim-ministrului, mandatul cu care ministrul de Interne se va prezenta la reuniunea Justiţie Afaceri Interne din şapte-opt martie şi acolo vom detalia toată strategia de urmat în zilele următoare şi în cadrul reuniunii. În primul