Ministrul ungar de Externe, János Martonyi, se află de luni într-o vizită oficială de două zile în România, la invitaţia omologului său român, Titus Corlăţean. Într-o declaraţie făcută vineri la televiziunea publică, János Martonyi a precizat că scopul misiunii sale este de a prezerva pe cât posibil elementele valoroase ale parteneriatului strategic ungaro-român, în pofida disensiunilor mai mari sau mai mici din ultima vreme.
Corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari
La Bucureşti, ministrul ungar de Externe se va consulta şi cu liderii UDMR şi va fi primit de preşedinţii celor două Camere ale forului legislativ român. În acest timp, la Ministerul de Externe al României se va desfăşura o conferinţă dedicată aniversării unui deceniu de la semnarea Declaraţiei pentru cooperare şi parteneriat strategic româno-ungar pentru Europa secolului 21, iar la Centrul Cultural Ungar din Bucureşti va avea loc vernisajul expoziţiei comemorative consacrate fostului ministru de Externe ungar, Miklós Bánffy.
Relaţiile dintre Bucureşti şi Budapesta au fost inflamate de acuzaţia secretarului de stat maghiar de la Externe, Zsolt Németh, potrivit căreia interdicţia prefectului de Covasna de arborare a steagului secuiesc constituie o agresiune simbolică şi de îndemnul acestuia ca primăriile din Ungaria, în semn de solidaritate, să-l arboreze pe sediile lor. Consideraţiile ambasadorului maghiar despre caracterul multinaţional al statului român şi legitimitatea autonomiei secuieşti au escaladat la rândul lor polemicile.
Steagul secuiesc, arborat pe clădirea Parlamentului
În Ungaria, steagul secuiesc a fost arborat pe clădirea Parlamentului şi pe sediile multor primării. Drept ripostă, Bucureştiul a ameninţat cu expulzarea ambasadorului şi cu o declaraţie formală a Parlamentului de condamnare a Ungariei, iar Victor Ponta l-a calificat pe omolo