Copiii care se confruntă un un deficit de vitamina D până la vârsta de un an prezintă un risc ridicat să sufere de alergii. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă din Australia, după ce au realizat un studiu în care au fost implicaţi peste 5.000 de copii.
Potrivit datelor cercetării, realizată de specialiştii de la Murdoch Childrens Research Institute, insuficienţa vitaminei D în organismul copiilor creşte de trei ori probabilitatea ca aceştia să dezvolte reacţii alergice la alimente, dar şi la diferite medicamente, notează The Age.
În cadrul investigaţiei au fost evaluaţi 5.276 copii în vârstă de un an, care au fost supuşi unor teste pentru a se vedea dacă sunt alergici la alimente precum ouă, alune ori susan, iar rezultatele au fost comparate cu nivelul lor de vitamina D în sânge.
Coordonatoarea studiului, prof. Katie Allen, menţionează că sporirea insuficienţei de vitamina D în ultimii 20 de ani a evoluat în paralel cu creşterea numărului cazurilor de alergii alimentare. Specialista mai spune că vitamina D joacă un rol important în dezvoltarea copiilor, aceasta fiind importantă pentru sistemul imunitar. „Acesta este primul strudiu care arată o strânsă legătură între lipsa vitaminei D din organismul unor copii şi predispoziţia lor la diferite reacţii alergice”, a spus prof. Allen.
The Age mai scrie că datele acestui studiu au fost publicate în revista Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Copiii care se confruntă un un deficit de vitamina D până la vârsta de un an prezintă un risc ridicat să sufere de alergii. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă din Australia, după ce au realizat un studiu în care au fost implicaţi peste 5.000 de copii.
Potrivit datelor cercetării, realizată de specialiştii de la Murdoch Childrens Research Institute, insuficienţa vitaminei D în organismul cop