Managerul de fonduri Steve Druckenmiller aşteaptă o criză care va fi declanşată de realităţile demografice
Schimbările de ordin demografic din America vor aduce o criză de anvergura celei de acum cinci ani, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute pentru Bloomberg TV Steve Druckenmiller, fondator al Duquesne Capital Management, unul dintre managerii de fonduri cu cele mai bune performanţe în ultimele trei decenii. "Văd o furtună venind, probabil mai mare decât cea din 2008-2010", a spus acesta întărind că pieţele financiare vor reacţiona în cele din urmă la aceste realităţi de ordin fundamental. Aproape toate clasele de active sunt scumpe, preţurile fiind subvenţionate de dobânzile zero şi de îndată ce politica monetară îşi va inversa cursul. Acţiunile vor scădea, în condiţiile în care rezultatele actuale ale companiilor sunt obţinute în contextul unei cereri nesustenabile.
Pensionarii fură de la cei tineri
Principala provocare pentru economia SUA o reprezintă balonul demografic. Druckenmiller observă că ponderea cheltuielilor sociale în bugetul federal (transferuri către planurile de pensii) a crescut de la 28% din buget în 1960 şi 50% în 1994 la 67% din buget, şi nu din cauza presiunilor demografice, cât a lobby-ului puternic al pensionarilor. Vârstnicii deja trăiesc pe seama celor tineri, spune managerul de fonduri avertizând că "furtuna demografică abia începe".
Începând cu anii 2000 au existat aproximativ 4,5-4,8 muncitori la fiecare pensionar, însă în 2050 raportul va ajunge la doar 2,4 muncitori pentru un beneficiar al planurilor de pensii. "Nu sunt împotriva vârstnicilor. Îi iubesc pe vârstnici; din păcate, voi fi unul dintre ei într-un viitor nu foarte îndepărtat. Mă opun însă ca actualii pensionari să fure de la viitorii pensionari", a zis Druckenmiller.
Preţurile de pe Bursă sunt subvenţionate de dobâ